Stijging van het gebruik van DigiD en eHerkenning en beschikbaarheid hoger dan ooit

.
Gepubliceerd op: 16 april 2019

 

13,7 miljoen Nederlanders hadden vorig jaar een DigiD-account, een stijging van 1,5 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat heeft Logius, de dienst digitale overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de partij die voor DigiD en eHerkenning verantwoordelijk is, in het vandaag verschenen jaarverslag laten weten.

Niet alleen steeg het aantal DigiD-accounts vorig jaar, het gebruik van het inlogmiddel groeide ook. In 2018 werd er 308 miljoen keer via DigiD ingelogd, een toename van 9,9 procent. Verder werd er 13,2 miljoen keer gebruik gemaakt van een DigiD-machtiging. Tevens werd de DigiD-app 2,19 miljoen keer gedownload. De beschikbaarheid van meer dan 99,9 procent is hoger dan ooit, en boven de norm.

 

eHerkenning

Het gebruik van eHerkenning, het inlogmiddel waarmee ondernemers gemakkelijk kunnen inloggen bij alle organisaties die zijn aangesloten op eHerkenning, is het afgelopen jaar ook toegenomen. Dit heeft te maken met een groeiend aantal aangesloten (overheids)organisaties (+ 21,4 procent) en inlogmiddelen (+2,6 procent). Daarnaast heeft een online campagne het gebruik gestimuleerd. In 2019 zal het aantal op eHerkenning aangesloten dienstverleners verder stijgen, bij meerdere grote dienstverleners is het dan voor ondernemers alleen nog maar mogelijk om in te loggen met eHerkenning.

 

MijnOverheid

MijnOverheid, het online portaal van de overheid dat burgers op hun eigen account overheidscommunicatie laat ontvangen en het regelen van bepaalde overheidszaken mogelijk maakt, zag het aantal accounts ook toenemen. Het aantal MijnOverheid-accounts groeide met 10,1 procent naar 7,6 miljoen. Via het portaal werden 82,1 miljoen berichten verstuurd, een stijging van 8,8 procent.

Eind vorig jaar lanceerde de overheid de Berichtenbox app van MijnOverheid. Hiermee kunnen burgers hun overheidscommunicatie op hun smartphone lezen. De app werd 1,2 miljoen keer gedownload.