Signicat (voorheen Connectis) waarschuwt: “Wacht niet te lang met het aanvragen of opwaarderen van een eHerkenningsmiddel”

.
Gepubliceerd op: 24 juni 2019

 

‘Straks onmisbaar, nu verkrijgbaar.’ Met een grootscheepse mediacampagne stimuleert de overheid een jaar lang de aanschaf, naamsbekendheid en het gebruik van eHerkenning. Een goede zaak, vindt Jeroen de Bruijn, ex commercieel directeur van Signicat (voorheen Connectis). “Ondernemers kunnen eigenlijk nu al niet meer zonder.”

 

Sleutel voor overheidsdiensten

eHerkenning is de sleutel waarmee ondernemers, werknemers en intermediairs kunnen inloggen op de digitale dienstverlening van de overheid en private organisaties. Dat kan inmiddels bij meer dan vierhonderd instanties. En dat aantal groeit snel. Het UWV heeft zich vorig jaar bij het rijtje gevoegd. Ook bij de Belastingdienst, Kamer van Koophandel, DUO en verschillende pensioenfondsen kan al worden ingelogd met eHerkenning. 

 

Nu al is eHerkenning goed voor bijna zeven miljoen logins per jaar. Gebruikers ervaren dit middel ook als veilig. “Het is daarmee in de communicatie tussen ondernemers onderling en de overheid een goed alternatief voor inloggen met de traditionele combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord”, stelt De Bruijn. Uit onderzoek van Signicat (voorheen Connectis) en SIDN blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden hier nog altijd dagelijks gebruik van maakt. “Terwijl slechts een kleine minderheid het inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord als veilig beschouwt.”

Snel aanvragen

Volgens De Bruijn hebben ondernemers, werknemers en intermediairs binnenkort ook geen keuze meer: eHerkenning wordt de norm. Zo is het vanaf 1 november 2019 niet meer mogelijk om zonder eHerkenning in te loggen op het werkgeversportaal van het UWV. “Werknemers ziek of beter melden kan dan niet meer door in te loggen met gebruikersnaam en wachtwoord.” De commercieel directeur verwacht dat snel meer overheidsorganisaties dit voorbeeld volgen en inloggen met eHerkenning verplicht zullen stellen.

 

Zijn oproep is dan ook om niet langer te wachten met het aanvragen van eHerkenning-inlogmiddelen. “Zeker in drukke periodes, wanneer veel aanvragen tegelijkertijd worden verwerkt, kosten die aanvragen tijd. En dan is het sneller 1 november 2019 dan je denkt. Daarbij is het verstandig om meteen voor een hoog betrouwbaarheidsniveau te gaan, minimaal op niveau 3.” Overheidsloketten die nu nog eHerkenning op niveau 2 of 2+ eisen, maken namelijk de overstap naar niveau EH3. “Het is zaak daar nu al op te anticiperen door een nieuw eHerkenningsmiddel aan te vragen op niveau 3, of een bestaand eHerkenningsmiddel naar EH3 op te waarderen.”

Meer weten over eHerkenning-inlogmiddelen? Kijk dan op onze We-ID eHerkenning website of vraag direct een eHerkenningsmiddel aan.