eH1 niet meer voldoende voor publieke dienstverleners

.
Gepubliceerd op: 16 december 2019

 

Het uitfaseren van eHerkenningsmiddel niveau 1 maakt deel uit van de Wet digitale overheid. Deze wet wordt, volgens de huidige planning, besproken in de Tweede Kamer op 14 januari 2020. Dit kan impact hebben op de manier waarop gebruikers bij uw dienst inloggen.

 

Niveaus van eHerkenning

Er zijn op dit moment vijf niveaus waarop eHerkenningsmiddelen uitgegeven worden. Niveau 1 is daarvan het laagste niveau. Dit houdt in dat men kan inloggen met slechts een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze relatief eenvoudige manier van inloggen wordt met ingang van de Wet digitale overheid beschouwd als niet voldoende veilig voor overheidsdienstverlening en publieke dienstverleners. 

 

Minimaal niveau EH2 of 2+

eHerkenningsmiddel niveau 2 is ook te gebruiken met slechts een gebruikersnaam en wachtwoord. Wel wordt bij dit niveau een identiteitscontrole gedaan waardoor dienstverleners meer zekerheid hebben over de identiteit van de gebruiker dan bij niveau 1. Het ministerie van BZK heeft aangegeven toe te willen werken naar minimaal twee-factorauthenticatie. Dat is mogelijk vanaf niveau 2+.

 

Voorbereidingen treffen

Wanneer u op korte termijn een dienst start waarbij ingelogd kan worden met een eHerkenningsmiddel raden wij aan om te kiezen voor minimaal niveau 2+. Wanneer u op dit moment een dienst aanbiedt waarbij men kan inloggen met eH1 is het verstandig over te stappen naar een hoger niveau. Dan bent u voorbereid zodra de WDO van kracht gaat. Neem om dit te regelen contact op met ons Technical Supportteam.

Meer weten over hoe u uw klanten en gebruikers veilig met het juiste niveau laat inloggen op uw digitale dienstverlening? Neem dan voor een vrijblijvend gesprek contact op met een specialist van Signicat (voorheen Connectis).