Elektronisch ondertekenen met Signicat Signing: snel, veilig en betrouwbaar

.
Gepubliceerd op: 9 april 2020

 

Organisaties willen steeds meer zaken digitaal afhandelen, waaronder het ondertekenen van overeenkomsten en contracten. Signicat (voorheen Connectis) introduceert Signicat (voorheen Connectis) Signing voor het rechtsgeldig digitaal ondertekenen van documenten.

Het rondsturen van fysieke prints voor ondertekening is tijdrovend en kostbaar. Bovendien bestaat het risico dat vertrouwelijke documenten zoekraken of bij de verkeerde personen terechtkomen.

De oplossing hiervoor is het digitaal laten ondertekenen van documenten. Elektronische handtekeningen maken een einde aan de praktijk van het printen, scannen en rondsturen van papieren documenten voor ondertekening. Dit verkleint het risico dat informatie in verkeerde handen valt. Bovendien zijn elektronische handtekeningen juridisch net zo geldig als de klassieke handtekening.

 

Elektronisch ondertekenen met Signicat Signing

Signicat Signing is de nieuwe dienst van Signicat voor het plaatsen van elektronische handtekeningen. De signing oplossing is geschikt voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Organisaties die al klant zijn, kunnen via hun bestaande verbinding met de Signicat Identity Broker hun documenten laten tekenen door klanten, partners en collega’s. Zo krijgen ze in een klap de mogelijkheid om hun dienstverlening met meerdere eID’s te ontsluiten en elektronische handtekeningen te laten zetten.

De elektronische handtekeningen voldoen aan de eisen die zijn gesteld vanuit de overheid, waaronder de AVG en eIDAS.

Drie niveaus

Niet alle documenten zijn gelijk en niet alle elektronische handtekeningen zijn gelijk. Voor een ontvangstbevestiging is een snelle krabbel van een willekeurige werknemer meestal genoeg. Maar bij een verkoopcontract of langdurige overeenkomst is meer zekerheid nodig over wie precies heeft getekend. Voor de belangrijkste en meest waardevolle contracten zijn extra waarborgen nodig rond de identiteit van de ondertekenaar en de veiligheid van de connectie.

 

Signicat Signing biedt signingoplossingen op drie niveaus:

Gewone handtekening – De ondertekenaar zet dan een rechtsgeldige handtekening zonder eID-bevestiging. Voor veel documenten is een standaardhandtekening voldoende.

Geavanceerde handtekening – Hierbij logt de ondertekenaar in met een eID, er is dus meer zekerheid over de identiteit van de ondertekenaar. Ook is het mogelijk om aan te geven of iemand anders binnen de organisatie een akkoord of advies heeft gegeven, bijvoorbeeld een bedrijfsjurist. De geavanceerde handtekening is daarmee zeer geschikt voor langdurige overeenkomsten, zoals samenwerkingsverbanden, leveringscontracten of andere overeenkomsten met een terugkerende betalingsverplichting.

Gekwalificeerde handtekening – Signicat Signing borgt de handtekening met een certificaat van PKIoverheid, de public key infrastructure (PKI) van de Nederlandse overheid. Bij dit digitale certificaat staat de Staat der Nederlanden garant voor de uitgifte ervan. De zekerheid over de identiteit van de ondertekenaar is hierdoor zeer hoog. De gekwalificeerde handtekening is daarmee geschikt voor de belangrijkste overeenkomsten die organisaties aan kunnen gaan, zoals contracten die cruciaal zijn voor het voortbestaan van het bedrijf.

De geavanceerde handtekening is vanaf nu beschikbaar in Signicat Signing. Binnenkort wordt ook de gewone handtekening geïntroduceerd. Op termijn wordt hier tevens de gekwalificeerde handtekening aan toegevoegd.

Synergie met Signicat (voorheen Connectis) Identity Broker

Signicat Signing is een aanvulling op het dienstenpakket van Signicat en maakt gebruik van de Signicat Identity Broker. Dat maakt Signicat Signing een zeer interessante uitbreiding voor bedrijven die al met de Signicat Identity Broker werken. Extra eID’s kunnen in een later stadium probleemloos worden toegevoegd aan dezelfde verbinding. 

Signicat Signing voor iedere businesscase

Elektronische handtekeningen worden algemeen geaccepteerd. Binnen Nederland, maar ook over de grens. Ze zorgen vooral voor een aanzienlijke verlaging van risico en kosten. Met Signicat Signing krijgen organisaties nieuwe middelen in handen om wendbaarder te worden en hun online vertrouwen te verhogen.

Meer weten? Bekijk de Signicat Signing pagina en neem direct contact met ons op over de mogelijkheden binnen uw organisatie.